Morava - divoká i klidná řeka

12. 7. 2023

Morava - divoká i klidná řeka

Řeka Morava je oblíbeným místem pro vodáky všech věkových skupin a dovedností. Od divokých průtoků pro zkušené vodáky k mírným vodám pro ty méně zkušené. Tento více než 350 kilometrů dlouhý tok má pro každého něco. Zaměříme se na část toku od Hanušovic do Olomouce, kde se mění podoba řeky a představuje pro vodáky fascinující cestu skrz krajinnou oblast Litovelské Pomoraví.

Příběh Moravy začíná na Králickém Sněžníku, kde je divokým tokem s peřejemi a úzkým kamenitým korytem, které láká zkušené "říční vlky". Tato divoká a obtížná cesta začíná v místě zvaném Vilemínka a pokračuje přes Velkou Moravu a Hanušovice, známé svým pivovarem Holba, až do Postřelmova.

U Hanušovic se díky mnoha přítokům mění charakter říčky na širší a mírnější tok. I zde vám ale plavbu zpestří peřeje, náročné jezy nebo spadlé stromy. Po soutoku s řekou Desnou u Postřelmova se řeka stává klidnější, opouští lesy a hory a vstupuje do nížinné krajiny.

Zde začíná idylický úsek pro méně zkušené vodáky, kteří si mohou vychutnat překrásnou krajinu Litovelského Pomoraví. Tato část toku začíná u mostu v Mohelnici a je jednou z nejkrásnějších a nejčastěji sjížděných na celém toku Moravy. Řeka se zde vlní krajinou a je lemována písečnými plážemi.

Litovelské Pomoraví je chráněnou krajinnou oblastí a plavba je zde omezována, aby byla chráněna příroda a místní druhy ptáků. Od koupaliště před Litovlí je možné se plavit po Malé Vodě, což je alternativní kanál, který můžete sjíždět v době, kdy je hlavní tok řeky nedostupný.

Jednou z perel na trase řeky Morava je město Litovel, které leží na šesti ramenech této významné řeky. Díky přibližně 170 lávkám, mostům a můstkům se Litovel někdy přirovnává k moravským Benátkám. Litovel je také známá svým pivovarem, který produkuje několik oceňovaných druhů piva.

Pokud plánujete výlet po Moravě, doporučujeme v Litovli zůstat více jak jeden den. Nejen pro vodáky je zde připraven moderní plně vybavený kemp IN LIFE, který nabízí stání i pro karavany. Tento kemp poskytuje dokonalou základnu pro průzkum města a jeho okolí, ať už na vodě, nebo po pevné zemi.

Po průjezdu městem Olomouc, se řeka stává ideální pro rekreační kanoisty, nebo majitele mořských kajaků. Morava zde představuje "volej", řeku bez proudu, která je ideální pro ty, kteří si chtějí vychutnat klidné vody.

A tak, od divokých horních průtoků až po klidné dolní vody, řeka Morava nabízí širokou škálu zážitků a krajin. Její tok z Hanušovic do Olomouce je fascinující příkladem proměn, které může řeka procházet, a je připomínkou dynamického vztahu mezi vodou a krajinou.