S dětmi na řece Moravě - pár tipů a rad

12. 7. 2023

Jakou loď je dobré si vybrat na plavbu s dětmi?
Raft či kánoe: co je lepší volbou?

Pro malé děti je obvykle vhodnější volbou nafukovací raft, který jim poskytuje více prostoru a dává pocit jistoty. Když sedí v kánoi, sedí obvykle uprostřed mezi dospělými v úzké lodi. Raft nabízí vyšší komfort než kánoe a na českých řekách je prakticky nepotopitelný.
Nicméně to může vést k mylnému pocitu bezpečí, kdy lidé mohou mít dojem, že se "nemůže nic stát". Děti by měly v raftu vždy sedět po stranách, aby je v případě převrhnutí nezavalila loď.
Pokud preferujete kánoe a na výlet se vydáte s dětmi, tak určitě zvolte pevnou plastovou kánoi. Bude se vám lépe ovládat a do cíle doplujete v kratším čase s menší námahou.

Bez ohledu na to, jaký typ lodi si vyberete, je důležité mít s sebou na lodi vybavení pro aktivní záchranu, například házecí pytlík. Tento sáček s lanem má na jednom konci smyčku pro zachycení. Lano plave a je vyrobeno v jasných, reflexních barvách, aby byla ve vodě snadno viditelné. Měli byste také mít na lodi vodotěsný barel na důležité dokumenty, peněženku, mobilní telefony, jídlo a náhradní oblečení.

Bezpečnost až na prvním místě!
S malým vodákem do lodi jedině s vestou.

Pokud jde o bezpečnost, klíčovým prvkem je vhodná záchranná vesta a popřípadě vodácká helma. U dětí je nutné se ujistit, že jsou vesta a helma certifikované, správně nastavené a pevně připevněné. Vesta by měla být správné velikosti, měla by mít límec, který udrží dítě nad hladinou, a popruh mezi nohami by měl být vždy zapnutý. I dítě, které miluje vodu a umí plavat, může při převrácení lodi, nebo vypadnutí z ní začít panikařit a ohrozit se. Nafukovací křidélka a podobné vodní hračky by neměly být na lodi. Nejsou vhodné ani nafukovací vesty. V půjčovnách lze snadno zapůjčit certifikované záchranné nebo plovací vesty a helmy.

Co se týče oblečení, jsou k dispozici dětské neopreny, ale úplně postačí sportovní oblečení a přibalte raděni i termoprádlo, které rychle schne. A co obuv? Ideální jsou sportovní sandály s plnou špičkou, neoprenové boty pro vodní sporty, nebo obyčejné plátěné tenisky. Nezapomínejte také na pokrývku hlavy, sluneční brýle, nepromokavou bundu a pláštěnku. To by vám určitě nemělo chybět, jako repelent a krém na opalování.

Dobré půjčovny jako IN LIFE z Litovle vám poskytnou dětskou výbavu do jakéhokoliv setu zcela ZDARMA. Dostanete pro každé dítě nejen dětskou vestu, ale i dětské pádlo.

Na co dobré myslet před vyplutím a na vodě?

První a nejdůležitější pravidlo: děti by měly být na vodě neustále pod dohledem. Nikdy nejde předvídat, co se jim v malé hlavičce zrodí za nápad.

• Mějte s sebou lékárničku s tím nejdůležitějším. Měla by obsahovat obinadla, náplasti, léky na průjem a zvracení, teploměr, léky na snížení horečky, oční kapky, repelent, chladivý gel na štípance od hmyzu a dezinfekci.

• Myslete na dostatečné množství nápojů, jídla a svačinek pro děti, protože na vodě jim velice rychle vyhládne. Balte je do voděodolných obalů a myslete na trvanlivost potravin v teple.

• Oblečení, doklady, peníze a elektroniku převážejte v obalech, jako jsou vodácké soudky, nebo vodotěsné vaky. V půjčovně vám rádi pomohou s výběrem.

• Naučte děti základní vodácké zvyklosti a termíny, jako je pozdrav „ahoooj“, co znamená pokyn „kontra“ nebo výraz „cvaknout se“.

• Nezapomeňte na dostatečné množství vody, nebo nealkoholických nápojů. Zejména pokud plánujete být na slunci po delší dobu. Dehydratace může být nebezpečná, zejména pro malé děti.

• A nakonec, respektujte přírodu. Nic vyhazujte do vody a pokud možno vše, co si s sebou přinesete, si také odvezte. V každém kempu najdete místo, kde se odpadu zbavíte.