Z Mohelnice do Olomouce

12. 7. 2023

Start: Mohelnice, Cíl: Litovel – Kemp IN LIFE

Auto si zaparkujte zdarma na parkovišti kempu IN LIFE. Autobusem se z Litovle dostanete do Mohelnice za cca 45 minut. Následně pak MHD k  IN LIFE POINTU, který je v Kempu Sport Relax Bagr, kam dojedete do 10 minut. Zde si v klidu přeberete v půjčovně IN LIFE loď a vybavení.

Úsek z Mohelnice do kempu IN LIFE Litovel je dlouhý cca 15 Km a zabere vám cca 5-6 hodin pohodové romantické plavby po řece Moravě. Zde se zároveň dostáváte do krásného prostředí CHKO Litovelské Pomoraví. V polovině cesty si můžete udělat příjemnou zastávku v letní restauraci Stodola Nové Mlýny. Na cestě do Litovle můžete vidět Chrám Přátelství, známější jako Templ, která je jedna z romantických staveb komponované krajiny, kterou ve zdejších lesích vybudovali Lichtenšteinové. Vzápětí míjíte další stavbu, zvanou Obelisk. Z Mladče doporučujeme vybrat červeně značenou trasu, která vede rezervací Vrapač, jednou z nejlepších lokalit zachovalého ekosystému lužního lesa.  A to už jsme nadosah Hanáckých Benátek – Litovle.

V kempu IN LIFE si můžete postavit stan, kde si můžete vybrat klidné i rušné místo, podle toho, co vám bude vyhovovat. V kempu jsou i vybavené dřevěné chatky. Popřípadě zde můžete zaparkovat karavan. V rámci zázemí pro karavany ze najdete vše potřebné a to včetně WC výlevky. V kempu, krom kompletního zázemí, jako je kuchyňka, WC a sprchy naleznete i pračku a další nezbytné věci pro pohodovou dovolenou. V kempu myslí i na děti, které si zde zkrátí čas na nejedné atrakci. Pro milovníky sauny a beachvolejbalu máme dobré zprávy. I to najdete v kempu IN LIFE Litovel. Kdo přijede s elektromobilem, nebo bude potřebovat dobít elektrokolo, nebude ani toto problém. Jsou zde dva 11 kW wallboxy a stojany pro dobíjení a servis kol.

V Litovli se vyplatí zůstat déle jak jeden den. Řeka Morava se tu větví na několik náhonů a kanálů, které se proplétají skrz město. Nejznámější z nich je Nečíz, který je už od středověku součástí vodního systému města. Tento kanál proniká do centra stokou mezi domy a posléze mizí v podzemí, aby se krátce vynořil uprostřed náměstí, přímo před radnicí. Pískovcové schody k Nečízu jsou unikátní klasicistní stavbou, která zdobí zdejší náměstí od roku 1856. V Litovli můžete vidět nejstarší kamenný most na Moravě. Svatojánský most byl postaven v roce 1952  na 6 pilířích a je osazen sochou Jana Nepomuckého od Jana Sturmera. Okolí Litovle vybízí díky své přírodě a památkám k pěším i cyklovýletům.


Start: Litovel – Kemp IN LIFE, Cíl: Krásná Morava (Olomouc)
Tento úsek doporučujeme pro rodiny s dětmi rozdělit na 2 dny s přenocováním v kempu Hynkov

Jak minete posední dům, přivítá vás opravdová divočina. Poplujete Lužním lesem, kde se nespoutaně klikatí řeka Morava plná naplavených stromů. Není kam pospíchat a je čas si vychutnat tyto krásy nespoutané přírody. Budete míjet hluboké tůně, které střídají nevyzpytatelné mělčiny. Strmé břehy proděravělé hnízdy ledňáčků a břehulí místy dosahují i několikametrové výšky. Tento úsek řeky je domovem rozmanité flóry a fauny, kterou na jiných řekách neuvidíte. Po 4 -5 hodinách doplujete k lávce u Střešně a minete ústí Malé vody, které je jedinou cestou od dubna do konce července. A to už budete u jezu v Hynkově, kde strávíte s dětmi další krásný večer.

Druhý den vás bude čekat další krásný úsek na řece Moravě. Pamatujte, že „Vodák, který vyplouvá za ranního kuropění, není vodák, je to nadpřirozená bytost.“  A tak určitě nikam nespěchejte.

Za Hynkovem na vás čeká krátká peřejka. Po cca 500 metrech je po levé straně rezervace Kenický a Kenický Meandr. Následně vás čeká menší kemp Horka, kde se můžete občerstvit a vyrazit na posledních pár kilometrů do kempu Krásná Morava i skrze přírodní rezervaci Plané loučky. Děti budou mít radost, pokud uvidí třeba bobry.

A to už máme pozdní odpoledne a před vámi je kemp Krásná Morava, který je vašim cílem. I zde najdete podobně jako v kempu IN LIFE Litovel perfektní zázemí pro rodiny s dětmi. Tento kemp může být váš další výchozí bod pro návštěvu Olomouce. A děti určitě ocení, pokud s nimi navštívíte i místní ZOO.